lauantai 13. huhtikuuta 2013

Kieliopintojen muutokset - Ruotsi

Viime vuosina yliopiston puolelta on huomattu uusien opiskelijoiden jatkuvasti laskeva taso toisessa kotimaisessa kielessä ja tutkintorakenteiden muutoksen yhteydessä nähtiin oiva tilaisuus puuttua myös tähän ongelmaan. Muutosten tavoitteena on tukea opiskelijoita niin, että pakollisten ruotsin kielten opintojen suorittaminen jouhevoituu. Ruotsin kielen osalta ei ole vielä Tuta/Tijolle suunnitelmaa kieliopintojen integroimisesta aineopintoihin. Suhtautuminen ruotsin kieleen vaihtelee vahvasti pakollisesta pahasta aitoon kiinnostukseen saakka ja tämä näkyy myös opintojen tämänhetkisessä tilanteessa. Seuraavaan koottu tiivistetysti yleisimmät tilanteet, joissa kandia tai dippaa suorittavat ovat.

1. Pakollinen ruotsin kurssi puuttuu
Vaikka tutkintorakenteiden muutosten vaikutuksen nykyisiin opiskelijoihin pyritään pitämään vähäisinä, ruotsin kielen osalta tulee uutena asiana kaikille pakollinen lähtötasotesti. Jos aiotte suorittaa ruotsin kielen pakollisen opintojakson lukuvuoden 2013-14 aikana, joutuu testin suorittamaan ennen lukuvuoden alkua (DL 21.08.2013, auki jo nyt – kannattaa hoitaa ajoissa kuntoon). Testi löytyy Moodle2:sta kielikeskuksen kurssitarjonnasta nimellä ”Ruotsin lähtötasotesti” (huom. löytyy vasta lopusta). Vähimmillään testi on yo-arvosanan ilmoittaminen, sillä testistä ovat vapautettu pitkästä ruotsista C:n tai paremman kirjoittaneet sekä keskipitkästä M:n tai paremman kirjoittaneet. Jos nämä kriteerit eivät täyty, joutuu suorittamaan 35 minuutin mittaisen testi ruotsin tämän hetkisen taitotasosi määrittämiseksi. Koko yliopiston laajuisesti 50 testissä heikoiten menestynyttä pääsevät suorittamaan ruotsin kieliopintonsa pidennetyllä kurssilla, joka alussa keskittyy perusvalmiuksien luomiseen. Ilmoitettua arvosanasi tai suoritettuasi testin voit ilmoittautua kandiohjelman tutkintovaatimuksiin kuuluvan kurssille, jonka koodi on KIE-22020.
2. Minulta puuttuu osasuoritus kurssista "Ruotsia tekniikan opiskelijoille" aka kirjallinen tai suullinen osio ei mennyt läpi
Olet jo suorittanut kurssiin KIE-2200 joko kirjallisen tai suullisen osion, mutta toinen ei mennyt läpi. Tällöin sinun täytyy olla yhteydessä kurssisi vastuuopettajaan, joka antaa sinulle itserekisteröitymisavaimen verkossa olevalle itseopiskelukurssille, jonka kautta voit täydentää suorituksesi.

3. Olen suorittanut pakolliset ruotsini, mutta haluan opiskella lisää

Jos suoritus kurssista "Ruotsia tekniikan opiskelijoille" löytyy, mutta kiinnostusta lisäopintoihin olisi, niin niitähän löytyy kielikeskuksen valikoimista. Kaikkien lisäopintoihin ilmoittautuneiden taso ei kuitenkaan ole aiemmin riittänyt kurssien suorittamiseen, joten jatkossa päästäkseen opiskelemaan jatkokursseja, täytyy opintorekisteriotteesta löytyä vähintään arvosana 3 ruotsin pakollisesta kurssista.

Jos aiheesta jäi kysymyksiä, jätä ne kommentit osiin tai lähetä suoraan kirjoittajalle sähköpostilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti