sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Opintotuki uudistuu - vai uudistuuko sittenkään?

Hallitus on päättänyt kehitysriihessään tehdä muutoksia opintotukeen. Mitä nämä muutokset sitten ovat ja miten ne näkyvät meille opiskelijoille? Pääpiirteissään opintotuki pysyy ennallaan, mutta alle on listattu joitakin uudistuksia.

1) Yhtä korkeakoulututkintoa suorittava voi edelleen saada korkeintaan 55 kuukautta opintotukea, sen sijaan kahta tutkintoa suorittavan tukikuukausia karsittiin 70:stä 64:ään. Tämäkin muutos koskee vain syksyllä 2014 opintonsa aloittavia.

2) Opintotuki sidotaan indeksiin syyskuussa 2014. Tämä lienee merkittävin uudistuksista, sillä sen eteen on kampanjoitu ylioppilaskunnan ja opiskelijoidenkin puolesta.

3) Opintotuelle tullaan asettamaan jatkossa vuosittainen vähimmäispisteraja, jonka suuruudeksi on kaavailtu 20 opistopistettä vuodessa. "Jatkossa ei tukea ei saa lainkaan, jos suorittaa vuodessa 19 pistettä tai vähemmän eikä opiskelijalla ole hitaalle etenemisellä hyväksyttäviä perusteluita."

4) Myös opintolainavähennys korvataan opintolainahyvityksellä Nykyisin osan opintolainasta voi valmistuttuaan vähentää verotuksessa. Uudistuksen myötä valtio lyhentää osan opiskelijan opintolainasta suoraan opiskelijan puolesta (jos tämä valmistuu kuuden vuoden määräajassa).

5) Lisäksi toisen asteen opiskelijoiden tilanne paranee, sillä vanhempien vuositulorajaa nostetaan.

Lue lisää opintotuesta ja sen uudistuksista esimerkiksi Ylioppilaslehdestä tai Opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilta.

Heräsikö teillä ajatuksia opintotukeen liittyen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti